VII edycja programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku”

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) już po raz VII realizuje program „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, którego celem jest edukacja społeczeństwa na temat zasad zbilansowanej diety, a także promowanie i kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych. Urozmaiceniem bieżącej edycji będzie program skierowany do szkół, w ramach którego zostanie zwrócona uwaga na edukację dzieci w zakresie zrównoważonej diety, bogatej w warzywa i owoce, a także soki.

Kształtowanie prawidłowych postaw żywieniowych, w tym edukacja na temat zasad zbilansowanej diety, miejsca i roli warzyw, owoców oraz soków w codziennym jadłospisie to główne przesłania programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Zgodnie z rekomendacjami Instytutu Żywności i Żywienia, to właśnie warzywa i owoce powinny być podstawą diety i należy spożywać ich minimum 400 g w ciągu dnia w podziale na 5 porcji, a jedną z nich może być szklanka soku (ok. 200 ml), także tego pasteryzowanego. – Zgodnie z opiniami ekspertów ds. żywienia, codzienna dieta bogata w warzywa, owoce i soki ma korzystny wpływ na zdrowie, co więcej, może mieć szczególne znaczenie w profilaktyce, a także leczeniu wielu chorób przewlekłych niezakaźnych np. choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu czy nowotworów. Poprzez działania w ramach kampanii chcemy zwrócić uwagę, jak ważne jest kształtowanie właściwych postaw już od wczesnych lat. Dlatego w trakcie bieżącej edycji kampanii, wraz z rozpoczęciem się roku szkolnego zostanie uruchomiony także program edukacyjny skierowany do szkół, którego głównym celem będzie zwrócenie uwagi na potrzebę edukacji w zakresie zbilansowanej diety już od najmłodszych lat oraz jej roli w kształtowaniu prawidłowych postaw żywieniowych. Prawidłowe nawyki żywieniowe u dzieci zaprocentują bowiem korzyściami zdrowotnymi odczuwanymi na przestrzeni całego życia – podkreśla Barbara Groele, Sekretarz Generalny KUPS. 

Pozostałe Aktualności